Walzhafer

  • Info
  • Składniki
  • Skład
Owies pozostaje zbożem, które jest najłatwiejsze w trawieniu dla naszych koni.

Obecna skrobia bardzo dobrze jest trawiona w jelicie cienkim. Owies zawiera wysoki poziom mazi, która wspomaga trawienie, wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych i podstawę aminokwasów Lizynę i Metioninę. Następną zaletą jest wysokim poziomem łusek. Dzięki swej strukturze, owies chętnie jest żuty przez konie i dlatego dobrze miesza się ze śliną. To jest bardzo pozytywne dla procesu trawienia. Jednakże owies posiada bardzo zły stosunek wapń / fosfor. Zawiera mało wapnia, a dużo fosforu i jest konieczne, by poprawić ten bilans odpowiednimi suplementami mineralnymi. Poprzez wydzielające się ciepło podczas procesu gniecenia enzymy tnące tłuszcze są dezaktywowane i ziarna stabilizowane. Niekorzystne skutki takie jak ziemia albo zjełczałe tłuszcze, które mogą się pojawić podczas standardowego gniecenia są eliminowane przez hydrotermiczne traktowanie gniecionego owsa.

84,0 g/kg białko og. strawne
11,6 MJ/kg energia strawna


Możliwe zmiany.
owies (płatkowany) 97 %
melasa z trzciny cukrowej 3 %
białko surowe 10,60 %
tłuszcz surowy 4,50 %
włókno surowe 9,70 %
popiół surowy 3,00 %
wapń 0,10 %
fosfor 0,30 %
grubość 38,0 %