Walzhafer

  • Info
  • Składniki
  • Skład
Owies to dla koni najłatwiejsze w trawieniu zboże.

Zawarta w nim skrobia jest bardzo dobrze trawiona w jelicie cienkim. Wysoki poziom struktury, "mazi", wspomagającej trawienie, duży udział nienasyconych kwasów tłuszczowych i podstawowych aminokwasów (lizyny i metioniny) to tylko niektóre z zalet tego zboża. Ponadto jest chętnie żuty przez konie i dlatego dobrze miesza się ze śliną - to ważne dla procesu trawienia. Jednakże owies posiada bardzo zły stosunek wapń - fosfor. Zawiera mało wapnia, a dużo fosforu i niezbędne jest równoważenie tego bilansu odpowiednimi suplementami mineralnymi.

Eggersmann Walzhafer został poddany procesowi gniecenia. Poprzez wydzielające się w jego trakcie ciepło enzymy rozkładające tłuszcze są dezaktywowane,a ziarna stabilizowane. Ponadto, dzięki hydrotermicznemu potraktowaniu gniecionego ziarna, niekorzystne skutki takie jak ziemia albo zjełczałe tłuszcze, które mogą się pojawić podczas standardowego gniecenia, są całkowicie wyeliminowane.

84,0 g/kg białko og. strawne
11,6 MJ/kg energia strawna


Możliwe zmiany.
owies (płatkowany) 97 %
melasa z trzciny cukrowej 3 %
białko surowe 10,60 %
tłuszcz surowy 4,50 %
włókno surowe 9,70 %
popiół surowy 3,00 %
wapń 0,10 %
fosfor 0,30 %
grubość 38,0 %